Έμμηνος κύκλος: οι 3 φάσεις

Ο έμμηνος κύκλος αναφέρεται στην ωρίμανση και την απελευθέρωση του ωαρίου, καθώς και στην προετοιμασία της μήτρας για την υποδοχή του γονιμοποιημένου ωαρίου, δηλαδή του εμβρύου.

Ένας τυπικός κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες με απόκλιση 3-4 μέρες και χωρίζεται στις ακόλουθες τρεις φάσεις:

σε κύκλο 28 μερών

  • Παραγωγική φάση – Ημέρες 1 με 13

Στους κύκλους των 28 ημερών διαρκεί 14 ημέρες, στους βραχύτερους κύκλους (<28 ημερών) είναι τόσο μικρότερη όσο μικρότερος είναι ο κύκλος και στους μακρύτερους κύκλους (>28 ημερών) είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του κύκλου.

Κατά την παραγωγική φάση εκκρίνεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο η Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH), η οποία μέσω της αιματικής κυκλοφορίας φτάνει και επιδρά στην ωοθήκη. Συγκεκριμένα δρα στα ωοθυλάκια, προκαλεί την ωρίμανση τους και ενεργοποιεί τα κύτταρα που τα απαρτίζουν προς την παραγωγή οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα με τη σειρά τους δρουν στο ενδομήτριο και προκαλούν την ανάπτυξη και πάχυνσή του, ώστε να είναι έτοιμο να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

 

  • Ωορρηξία – Γόνιμες μέρες - Περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου

Λίγο πριν την ωορρηξία τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται πολύ προκαλώντας την έκκριση από την υπόφυση της Ωχρινοποιητικής Ορμόνης (LH), η οποία προκαλεί τη ρήξη του και την απελευθέρωση του ωαρίου.

 

Η ωορρηξία και το χρονικό διάστημα γύρω από αυτή αποτελούν τις πιο κατάλληλες μέρες για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση και η σύλληψη .

 

  • Εκκριτική φάση – Ημέρες 15 με 28

Η εκκριτική φάση έχει σταθερή διάρκεια 12-14 ημέρες.

Κατά τη φάση αυτή προετοιμάζεται το ενδομήτριο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορούν να εμφανιστούν διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, όπως:

  • κολπίτιδα,
  • διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη),
  • τα τραύματα των έξω γεννητικών οργάνων, 
  • διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου,
  • σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών,
  • περιπτώσεις δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας ,
  • δυσμηνόρροια,
  • κύστεις στην ωοθήκη,
  • φλεγμονές των γεννητικών οργάνων κ.α.

Σημαντικές είναι οι διαταραχές στους μαστούς, με κυριότερο πρόβλημα την ανισομαστία.

⚠️ Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση, ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες.

Για τις φλεγμονές των γεννητικών οργάνων γίνεται καλλιέργεια υγρού μετά από ειδική λήψη από τον κόλπο. Λόγω της πολύ νεαρής ηλικίας των προσερχομένων απαιτείται ειδική επιμέλεια και ακολουθούνται συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Κύστεις ωοθηκών, συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, διαγιγνώσκονται με υπερηχογράφημα, και χειρουργούνται λαπαροσκοπικά.

Οι συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης του γεννητικού συστήματος γίνονται αντιληπτές συνήθως στην εφηβεία και αντιμετωπίζονται με χειρουργικές, πλαστικές επεμβάσεις.

Στο ιατρείο μας, ασχολούμαστε με τη γυναικολογική εξέταση παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές, στα κορίτσια που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση. Η συχνότητα και το είδος των προβλημάτων, η διάγνωση και η αντιμετώπιση διαφέρει από αυτές που εφαρμόζουμε σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μια τυπική εξέταση, περιλαμβάνει πλήρες λήψη ιστορικού, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων , συνταγογράφηση ορμονολογικού προφίλ, συμβουλευτική και κλινική εξέταση.