Solarium κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέπεται;

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν αλλαγές στο δέρμα.  Έτσι, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας φαίνεται πιο υγιές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχει αυτή την «γνωστή» λάμψη εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες θετικές αλλαγές στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν ακμή ενώ άλλες σκούρες κηλίδες στο δέρμα. Τα σκούρα «μπαλώματα» του δέρματος που εμφανίζονται στο πρόσωπό, ονομάζονται χλόασμα και μπορεί να είναι ένδειξη ότι το σολάριουμ θα προκαλέσει την εμφάνιση κι άλλων σκούρων κηλίδων.

Το σολάριουμ εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες (UV), που είναι ο ίδιος τύπος της επιβλαβούς ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός. Το μαύρισμα που επιτυγχάνεται με το σολάριουμ δεν είναι ασφαλέστερο από το μαύρισμα στον ήλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση του σολάριουμ μπορεί να είναι πιο επιβλαβής. Για παράδειγμα, πολλά σολάριουμ εκπέμπουν μεγαλύτερες δόσεις ακτίνων UV από τον μεσογειακό ήλιο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

Προσοχή! Οι κατασκευαστές συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε σολάριουμ, επομένως είναι πολύ απίθανο να θεωρηθούν ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανεπάρκεια φολικού οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες UV μπορούν να αποδομήσουν το φολικό οξύ. Το φολικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), το οποίο σχηματίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση σε ακτίνες UV αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος και μπορεί ν προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα αλλά και πρόωρη γήρανση. Μπορούν, επίσης, να βλάψουν τα μάτια σας προκαλώντας ποικίλα προβλήματα όπως ερεθισμό, επιπεφυκίτιδα ή καταρράκτη, ειδικά εάν δε φοράτε γυαλιά.