Πώς να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση του ερχομού του άλλου φύλου από αυτό που θα θέλατε

Το μόνο που έχει σημασία είναι να γεννηθεί ένα υγιέστατο μωρό. Αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το ζευγάρι ή οι γονείς τους απογοητεύονται όταν μάθουν το φύλο γιατί προσδοκούσε το αντίθετο. Ήθελε κορίτσι και ήρθε αγόρι ή το ανάποδο.

Η απογοήτευση λόγω φύλου είναι κάτι που ευτυχώς πλέον δεν συμβαίνει τόσο συχνά όσο τα παλιότερα χρόνια. Παρόλα αυτά όμως πάλι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι ευγνώμονες που έχουν ένα υγιές μωρό και έχουν έξαρση θυμού.

Ακολουθούν 4 κύριοι λόγοι για τους οποίους οι γονείς μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση λόγω φύλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση του μωρού τους:

  1. Έχουν ήδη πολλά παιδιά του ίδιου φύλου
  2. Πίεση από την οικογένεια να φέρει το πολυπόθητο αγόρι
  3. Ένας γονέας κακοποιήθηκε ως παιδί από ένα συγκεκριμένο φύλο
  4. Αυξημένο άγχος ότι δεν θα μπορέσει να προστατέψει το παιδί από έναν πιθανό θύτη ή να αναθρέψει με σωστό τρόπο το συγκεκριμένο φύλο.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους συνήθως με τον ερχομό του παιδιού σταματάει και το έντονο αίσθημα θλίψης ή απογοήτευσης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε την κατάσταση.

  1. το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τη θλίψη σου και να νιώσεις ότι τα συναισθήματά σου επικυρώνονται.
  2. Προσπαθήστε να το εκφράσετε με τρόπο που αισθάνεστε ασφαλείς να το κάνετε.
  3. Η απογοήτευση λόγω φύλου έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη οπότε μην αγνοείτε τα συναισθήματά σας

 

Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση του φύλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση του μωρού σας, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Στην ιδανική περίπτωση, βρείτε έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται σε θέματα εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ή θλίψη και απώλεια.