Ψευδοκύηση ή εγκυμοσύνη φάντασμα.

 

Η ψευδοκύηση είναι ένα ψυχοσωματικό φαινόμενο.

Συμβαίνει όταν υπάρχουν όλα τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης:

  1. διακοπή της περιόδου,
  2. πρήξιμο στην κοιλιά,
  3. ευαισθησία του μαστού,
  4. παραγωγή γάλακτος,
  5. ναυτία και τάση προς έμετο,
  6. αύξηση βάρους

αλλά απουσιάζει το έμβρυο.

Απαντάται περίπου 5 φορές ανά 22.000 γεννήσεις.

Τα ακριβή αίτια της ψευδοκύησης δεν έχουν εξακριβωθεί. Αρκετές φορές οφείλεται όμως στην έντονη επιθυμία μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί είτε λόγω προβλημάτων. γονιμότητας, είτε παλαιότερης αποβολής, είτε της εμμηνόπαυσης που πλησιάζει. Τόσο πολύ, που ξεγελά το σώμα της και το κάνει να μιμείται μια πραγματική εγκυμοσύνη.

Σπανιότερα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις, όπως το βρογχογενές καρκίνωμα, το οποίο προκαλεί την παραγωγή της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), η οποία με την σειρά της προκαλεί αμηνόρροια. Άλλες παθήσεις μπορεί να είναι η έκτοπος κύηση, η ανάπτυξη υδατοειδούς κύησης στη μήτρα, και η παχυσαρκία.

Προσοχή! Μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την ψευδοκύηση.

 Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, όταν η γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι έγκυος. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, παραπέμπεται σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε να λάβει την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.

Η βασίλισσα της Αγγλίας Μαρία Α΄ του Οίκου των Τυδώρ είναι από τις πιο διάσημες περιπτώσεις: είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της αδυναμίας της να γεννήσει έναν διάδοχο – παρόλο που η φουσκωμένη κοιλιά της και η έντονη πρωινή ναυτία την έκαναν να αποσυρθεί στα ιδιαίτερά της διαμερίσματα, προκειμένου να γεννήσει. Κάποιοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η θλίψη της μετά από αυτό οδήγησε στην τυραννική αντιπροτεσταντική βασιλεία της που της απέδωσε το προσωνύμιο της Αιμοσταγούς Μαρίας (Bloody Mary).

Η στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι απαραίτητη για τις γυναίκες με ψευδοκύηση. Είναι μια διπλή απώλεια αφού πρέπει να θρηνήσουν την απουσία κύησης αλλά και να διαχειριστούν την υπογονιμότητα ή οποιονδήποτε άλλο στρεσογόνο παράγοντα της ζωής τους συνέβαλε στην ανάπτυξη της ψευδούς εγκυμοσύνης.

Στο ιατρείο μας, παρέχουμε υποστήριξη σε όσες γυναίκες έχουν βιώσει απώλεια κύησης, αντιμετωπίζουν χρόνια υπογονιμότητα και ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δημιουργούν στρες και δυσκολεύουν την σύλληψη. Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με εξειδικευμένη ψυχίατρο από την προσπάθεια σύλληψης έως και μετά την εγκυμοσύνη, προς αποφυγή επιλόχειας κατάθλιψης.