Περινεϊκές – κολπικές ρήξεις κατά τον τοκετό

 Οι κολπικές και περινεϊκές ρήξεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στους κολπικούς φυσιολογικούς τοκετούς ειδικά στις πρωτότοκες   μητέρες.

9 στις 10 θα έχουν κάποιου είδους σχίσιμο ή τραυματισμό όταν το κεφάλι του μωρού, περνά μέσα από το κολπικό άνοιγμα. Οι ρήξεις τείνουν να συμβαίνουν καθώς ο κόλπος και το περίνεο τεντώνονται κατά τη γέννηση του μωρού σας. Μπορούν επίσης να συμβούν μέσα στον κόλπο ή σε άλλα μέρη του αιδοίου, όπως τα χείλη (εσωτερικά και εξωτερικά χείλη).

Οι ρήξεις είναι επιφανειακές, αφορούν το δέρμα γύρω από τον κόλπο και συνήθως επουλώνονται από μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ενίοτε είναι πιο σοβαρές και χρειάζονται θεραπεία.

Οι κολπικές ρήξεις: χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:;

  1. 1ου βαθμού
  2. 2ου βαθμού
  3. 3ου βαθμού
  4. 4ου βαθμού

 

1ου βαθμού, είναι μικρά, ελαφριά τραύματα,  μεταξύ του κολπικού ανοίγματος και του ορθού (περίνεο) και τον ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα. Μπορεί επίσης να συμβούν γύρω από την ουρήθρα. Συνήθως προκαλούν πόνο ή τσούξιμο όταν ουρείτε. Δεν απαιτούν ράμματα και επουλώνονται γρήγορα μέσα σε αρκετές εβδομάδες, χωρίς θεραπεία. Δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι πολύ επώδυνα.

 

2ου βαθμού επηρεάζουν τους μυς του περινέου και το δέρμα, πιο βαθιά στον κόλπο. Απαιτούν συνήθως ράμματα που γίνονται στην αίθουσα τοκετού. Η επούλωση διαρκεί συνήθως περίπου 3 έως 4 εβδομάδες.

3ου  βαθμού εισέρχονται στον μυ που ελέγχει και περιβάλει τον πρωκτό, που ονομάζεται σφιγκτήρας του πρωκτού. Χρειάζονται χειρουργείο, αντιβίωση και 4 έως 6 εβδομάδες για να επουλωθούν.

Προσοχή! Όταν αποκατασταθεί μια κολπική ρήξη 3ου βαθμού, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές όπως: μόλυνση,  ακράτεια κοπράνων , ακράτεια ούρων.

4ου βαθμού είναι τα πιο επικίνδυνα τραύματα και εκτείνονται περαιτέρω στην επένδυση του πρωκτού ή του ορθού. Περνούν από τον σφιγκτήρα του πρωκτού και μέσα στη βλεννογόνο μεμβράνη που καλύπτει το ορθό. Οι ρήξεις 4ου  βαθμού πιθανότατα θα χρειαστεί να επιδιορθωθούν μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Για πιο εύκολη και γρήγορη ανάρρωση:

  1. Καθίστε σε ένα μαξιλάρι.
  2. Ψύξτε την πληγή με μια παγοκύστη
  3. Φτιάξτε τσάι αμαμελίδας που εξοντώνει τα βακτήρια ,συρρικνώνει τους πόρους και μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος, ποτίστε μια σερβιέτα και βάλτε την στην κατάψυξη. Όταν παγώσει, τοποθετήστε την στην τραυματισμένη περιοχή.
  4. Ρίξετε ζεστό νερό στην τραυματισμένη περιοχή καθώς ουρείτε
  5. Καθίστε σε μια λεκάνη με ζεστό ή δροσερό νερό ώστε να καλύψετε μόνο τους γλουτούς και τους γοφούς σας για πέντε λεπτά. (λουτρό sitz).
  6. Πάρτε ένα παυσίπονο ανά 8 ώρες για 3 μέρες
  7. Χρησιμοποιήστε υπόθετα γλυκερίνης ή καθαρτικό κοπράνων για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας ώστε να μειώσει την πίεση και τον πόνο στην τραυματισμένη περιοχή.
  8. Αποφύγετε να κάνετε σεξ μέχρι να επουλωθεί πλήρως το τραύμα και αφού έχεται ελεχθεί απο τον γυναικολόγο σας .

Επικοινωνήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας εάν παρουσιάστε:

  • Έντονο πόνο
  • Πόνο που επιδεινώνεται.
  • Πυρετό.
  • Ακράτεια ούρων.
  • Ακράτεια κοπράνων.

Έως και 9 στα 10 άτομα που κάνουν κολπικό τοκετό για πρώτη φορά θα υποστούν κάποιου είδους μικρορήξη , τραυματισμό ή επισιοτομή. 6 στα 100 άτομα που κάνουν κολπικό τοκετό για 1η φορά θα έχουν ρήξη 3ου ή 4ου βαθμού.

Συχνά δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο συμβαίνουν ρήξεις τρίτου και τέταρτου βαθμού. Αλλά είναι πιο πιθανό εάν:

  1. είναι η πρώτη σας κολπική γέννα
  2. Το μωρό σας είναι πάνω από 4 κιλά
  3. έχετε ένα μακρύ δεύτερο στάδιο τοκετού (γνωστό και ως στάδιο εξώθησης)
  4. ο ώμος του μωρού σας κολλάει (γνωστή ως δυστοκία ώμου)
  5. είστε ασιατικής καταγωγής
  6. ο γιατρός σας πρέπει να χρησιμοποιήσει εμβρυουλκούς ή βεντούζα για να γεννήσει το μωρό σας (υποβοηθούμενος τοκετός)
  7. Το μωρό σας είναι ινιακό-οπίσθιο (κοιτάζοντας με την πλάτη προς την πλάτη σας) ή ισχιακό.
  8. ο τοκετός σας είναι πολύ γρήγορος (γνωστός ως οξύς τοκετός).

Το να γονατίζετε, να είστε στα τέσσερα ή να ξαπλώνετε στο πλάι κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρήξης ή να μειώσει το πόσο σκίζετε.  Η μαία ή ο γιατρός σας μπορεί επίσης να τοποθετήσει απαλά μια ζεστή κομπρέσα στο περίνεο καθώς βγαίνει το κεφάλι του μωρού. Αυτό μπορεί να μην σταματήσει να σκίζει αλλά μπορεί να μειώσει το πόσο σκίζετε.

Σε τι διαφέρει μία ρήξη από μια επισιοτομή;

Μία ρήξη συμβαίνει αυθόρμητα καθώς το μωρό τεντώνει τον κόλπο κατά τη γέννηση. Η επισιοτομή είναι μια τομή που γίνεται από τον γυναικολόγο σας, στο περίνεο και το κολπικό τοίχωμα για να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για να γεννηθεί εύκολα το μωρό σας, ειδικά όταν είναι μεγάλο ή δυσκολεύεται. Επιπλέον, θα κάνει μια επισιοτομή εάν κάνετε υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό είτε για να αποτρέψετε ένα πιο μεγάλο ρήγμα είτε για να επιταχύνετε τον τοκετό.

Τα περισσότερα μία ρήξη επισκευάζονται με ράμματα που διαλύονται, μαλακώνουν και πέφτουν από μόνα τους

Vaginaltears #childbirth #perinealtear