Η μουσική οξύνει το μυαλό μας και τον τρόπο σκέψης μας. Ένας ενήλικας αφού ακούσει κλασική μουσική, μπορεί να εκτελέσει ορισμένα καθήκοντα πιο γρήγορα,
όπως για παράδειγμα η επίλυση ενός παζλ μέχρι και 30 τοις εκατό γρηγορότερα. Οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο εξαιτίας της κλασικής μουσικής είναι παρόμοιες με αυτές που γίνονται όταν θέλουμε να αναλύσουμε κάτι. Σε πειράματα σε ζώα η προγεννητική έκθεση τους σε μουσική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εκμάθηση, τη μνήμη τους αλλά και τη μείωση του στρες.
Το αυτί του εμβρύου απο την 16η εβδομάδα κύησης περίπου δέχεται πολλά ερεθίσματα, εσωτερικά και εξωτερικά του μητρικού σώματος. Οι θόρυβοι του εντέρου της μητέρας, ο καρδιακός της χτύπος, λόγω της μικρής απόστασης, του φτάνουν ιδιαίτερα έντονοι. Η φωνή της μητέρας φτάνει στο έμβρυο εσωτερικά και αμέσως μετά τον τοκετό το μωρό την αναγνωρίζει. Τα εξωτερικά ακουστικά ερεθίσματα είναι πολυάριθμα: η φωνή του πατέρα, ενός αδελφού, όλων όσων τριγυρίζουν τη μητέρα, η μουσική, οι θόρυβοι του περιβάλλοντος. Όσοι ασχολούνται με την προγεννητική ζωή, αλλά κυρίως οι μητέρες συμφωνούν σε ό,τι αφορά τις μουσικές προτιμήσεις του εμβρύου: χαλαρώνει με όλα τα μελωδικά είδη μουσικής και διαμαρτύρεται έντονα όταν ο ήχος είναι πολύ ψηλός, δυνατός, απότομος, για παράδειγμα, δείχνει να αγαπάει τον Μότσαρτ και τον Βιβάλντι και να μην εκτιμά τον Βάγκνερ και τη ροκ μουσική.
Αν η μέλλουσα μητέρα εργάζεται σε χώρο με ηχορρύπανση, η ζεί πολύ κοντά σε αεροδρόμιο, το έμβρυο δεν αντιδρά σε αυτούς τους θορύβους όπως θα έκανε αν τους άκουγε σποραδικά. Η αντίδραση του στον θόρυβο είναι μια ένδειξη πως ήδη κατέχει κάποια ικανότητα προσαρμογής. Το συνεχές άκουσμα της ανθρώπινης φωνής κατά τη διάρκεια της κύησης βοηθάει το παιδί ήδη από τη μήτρα να συνηθίζει και να αποτυπώνει τους ήχους, τους τόνους και τους ρυθμούς της μητρικής γλώσσας. Άρα οι γονείς, μιλώντας στο μωρό μέσα στην κοιλιά, εκτός από μια γλυκιά επαφή μαζί του, του προσφέρουν και τα πρώτα εφόδια γα την εκμάθηση της γλώσσας. Το μωρό χαλαρώνει πιο εύκολα όταν ακούει ένα νανούρισμα που η μαμά του τραγούδαγε στην εγκυμοσύνη. Αυτό επιβεβαιώνει πως το έμβρυο ακούει και αποτυπώνει τα ακουστικά ερεθίσματα.
Πλεονεκτήματα για το έμβρυο
1.Το έμβρυο θα βελτιώσει τα αντανακλαστικά του: Όταν μια γυναίκα ακούει μουσική ενώ είναι έγκυος, το αγέννητο μωρό της θα μπορεί να ακούει τις δονήσεις του ήχου και θα αρχίζει να αντιδρά μεαυτές- μπορεί επίσης να προσπαθήσει να συγχρονιστεί με τους ρυθμούς της δόνησης. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις του, καθώς και τη συνολική κίνηση του.
2.Θα βελτιώσει τις ακουστικές αισθήσεις του: Καθώς η έγκυος γυναίκα ακούει μουσική, θα ενισχύσει σημαντικά τη συγκέντρωση του εμβρύου, τις ακουστικές αισθήσεις του και τις δεξιότητές του. Το μωρό μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσει τη μουσική σε αυτό το στάδιο, ωστόσο θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να επικεντρωθεί στους ήχους, στον ρυθμό και με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσει την πνευματική του διέγερση.
3.Θα λειτουργήσει ως ένα χαλαρωτικό "νανούρισμα" μετά τη γέννηση: Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα έμβρυα μπορούν να θυμούνται τη μουσική και τους ήχους που άκουγαν στην ενδομήτρια ζωή. Εάν η έγκυος συνηθίζει να ακούει κάποια τραγούδια, είναι πολύ πιθανό το νεογνό να τα θυμάται και μετά τη γέννηση και έτσι αυτό να χρησιμεύσει και ως χαλαρωτικό μέσο για να ηρεμήσει το νεογνό ή να κοιμηθεί.
Το «φαινόμενο Μότσαρτ» προτάθηκε για πρώτη φορά από μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Science. Έδειξε ότι οι έφηβοι που άκουσαν την Sonata for Two Pianos in D major είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ συλλογιστικής πορείας από τους εφήβους που άκουσαν κάτι άλλο ή που βρισκόταν σε ένα σιωπηλό δωμάτιο.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα έμβρυα που εκτίθενται σε δυνατό θόρυβο σε μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα, να έχουν χαμηλότερο βάρος γέννησης και να αποκτήσουν κάποια απώλεια ακοής κατά τη γέννηση. Οι μελέτες αφορούσαν κυρίως τις μητέρες που εργάζονταν σε περιοχές με υψηλό θόρυβο, κάτι που είναι φυσικά τελείως διαφορετικό από το να πάει κάποια φορά η μητέρα σε μια ροκ συναυλία. Ακόμα, δεν είναι καλή ιδέα η μητέρα να ανεβάζει την ένταση του στερεοφωνικού πάνω από 65 ντεσιμπέλ (dB)γιατί αυτό μπορεί να βλάψει ή να τρομάξει το μωρό. Και αν ακούει μουσική για παρατεταμένες περιόδους, είναι καλύτερο να διατηρήσει την ένταση κάτω από 50 dB.
Ενδεικτικά επίπεδα Decibel:
50 - 75 dB πλυντήριο ρούχων
55 - 70 dB πλυντήριο πιάτων
60 - 85 dB ηλεκτρική σκούπα
60 - 95 dB στεγνωτήρας μαλλιών
65 - 80 dB ξυπνητήρι
80 dB ήχος κλήσης τηλεφώνου