Γυναικολογικές ασθένειες

Μη διαβατές σάλπιγγες

Οι σάλπιγγες είναι δύο μικροί σωλήνες που συνδέουν τη μήτρα με τις ωοθήκες αμφίπλευρα. Μέσα στις σάλπιγγες συναντιούνται το σπερματοζωάριο και το ωάριο το οποίο γονιμοποιείται και σχηματίζεται το έμβρυο.

Εναλλακτική ονομασία των σαλπίγγων είναι ωαγωγοί, αφού δια των σωλήνων αυτών το «ωάριο» μετά την ωοθυλακιορρηξία «άγεται» προς την ενδομητρική κοιλότητα. Με τη φυσιολογική λειτουργία των σαλπίγγων το έμβρυο μετακινείται στη μήτρα και εμφυτεύεται με αποτέλεσμα το ξεκίνημα μιας εγκυμοσύνης.

Μη διαβατές σάλπιγγες λέγονται οι σάλπιγγες που είναι κλειστές, δηλαδή δεν είναι λειτουργικές. Συχνά η ενδομητρίωση προκαλεί απόφραξη των σαλπίγγων, οπότε συνιστάται σαν πρώτο στάδιο στην αντιμετώπιση της σχετιζόμενης με τη μη διαβατότητα των σαλπίγγων η διαγνωστική λαπαροσκόπηση .

Το 30% - 35% των γυναικών, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας οφείλεται σε μη διαβατές σάλπιγγες. Αφού η πορεία του ωαρίου προς την ενδομητρική κοιλότητα παρεμποδίζεται και η γονιμοποίηση του ωαρίου μέσω της μη διαβατής αυτής σάλπιγγας είναι αδύνατη.

Προσοχή! Δεν είναι η ίδια η αντιμετώπιση των περιπτώσεων, που η μία σάλπιγγα είναι μη διαβατή με αυτή των περιπτώσεων, στις οποίες και οι δύο σάλπιγγες είναι μη διαβατές.

Αν οι σάλπιγγες είναι μη διαβατές και η γυναίκα θέλει να τεκνοποιήσει, τότε η μόνη λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση αφού  έτσι «παρακάμπτονται» οι σάλπιγγες.

Επεμβάσεις, οι οποίες έχουν σαν σκοπό την αποκατάσταση της διαβατότητας των σαλπίγγων έχουν ποσοστά επιτυχίας έως και 70% ανάλογα βέβαια και με την βαρύτητα της κατάστασης.

Προσοχή! μετά απο πλαστική σαλπίγγων η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης φτάνει στο 30%.