Η ινσουλίνη είναι μία φυσική ορμόνη που εκκρίνει το σώμα, διότι τη χρησιμοποιεί για να παράγει γλυκόζη, που είναι πηγή ενέργειας.
Όταν κάποιος πάσχει από διαβήτη, η ινσουλίνη του είναι μειωμένη ή κατεστραμμένη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη του αίματος να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα επιφέροντας σημαντικές επιπλοκές.
Οι μητέρες με διαβήτη μπορούν να θηλάσουν. Εκτός από τα πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός, τα μωρά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.
Ο θηλασμός συνιστάται για τις γυναίκες με προϋπάρχων διαβήτη ή με διαβήτη κυήσεως.
Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη ή στην ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα μωρά που γεννιούνται από διαβητικές μητέρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπογλυκαιμία τις ώρες μετά από τον τοκετό. Αυτό γίνεται πιθανότερο εάν η μητέρα είχε υψηλές μετρήσεις γλυκόζης τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό αλλά και κατά τη διάρκειά του. Επιπλέον, το μωρό θα έχει συνηθίσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης έως ότου γεννηθεί. Η υπερβάλλουσα ινσουλίνη που παράγει μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα του αφότου γεννηθεί. Η επαφή δέρμα με δέρμα και οι συχνοί θηλασμοί που του προσφέρουν το πρωτόγαλα είναι πολύ σημαντικοί για τα μωρά των διαβητικών μητέρων διότι το γάλα αυτό βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου του νεογέννητου.
Η υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέσουν κάτω από 4mmol/L*. Η υπεργλυκαιμία συμβαίνει όταν κάποιος έχει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του.
Η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα μπορεί ακόμη να προκαλέσει τα εξής συμπτώματα:
- Αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης,
- Απώλεια βάρους, και
- Θολή όραση.
Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει την παροχή μητρικού γάλακτος αφού πολλές μητέρες με διαβήτη έχουν καθυστερημένη διαδικασία γαλακτογένεσης, δηλαδή η παραγωγή μητρικού γάλακτος δεν έχει έρθει 72 ώρες μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η αντίσταση στην ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της έναρξης της παροχής παραγωγής ώριμου μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την παχυσαρκία. Οι παχύσαρκες μητέρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καθυστερημένης γαλακτογένεσης και μικρότερης διάρκειας θηλασμού.
Η παραγωγή μητρικού γάλακτος λειτουργεί με βάση την αρχή της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο περισσότερο γάλα αφαιρείται από το στήθος σας – είτε θηλάζοντας το μωρό σας είτε βγάζοντας γάλα χρησιμοποιώντας θήλαστρο – τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το σώμα σας.
Τα μωρά που γεννιούνται νωρίς ή με προβλήματα υγείας ενδέχεται να μην μπορούν να θηλάσουν απευθείας. Η χρήση θήλαστρου θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την παροχή σας μέχρι το μωρό σας να μπορέσει να θηλάσει απευθείας.
Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το θηλασμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:
- Η επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin) το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση και ο συχνός θηλασμός (περίπου 8-12 φορές το 24ωρο) είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να πετύχετε και να καθιερώσετε το θηλασμό μόλις γεννήσετε.
- Αφήστε το μωρό σας επάνω σας, 1-2 ώρες να βρει το στήθος σας και να θηλάσει μόνο του μετά τη γέννηση
- Ακολουθήστε τον ρυθμό του μωρού σας και θηλάστε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Τα νεογέννητα μωρά κατά μέσο όρο 8-12 ταΐσματα, με περιόδους ομαδικής σίτισης κάθε 24 ώρες
- Διατηρήστε τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, όσο το δυνατόν περισσότερο, τρώγοντας τακτικά και κρατώντας σνακ με και χωρίς υδατάνθρακες, για να αυξήσετε γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, εάν είναι απαραίτητο.
- Λιγότερη ινσουλίνη και/ή περισσότερη τροφή χρειάζονται όταν θηλάζεις
- Να έχετε πάντα ένα κουτί χυμό δίπλα σας, όταν θηλάζετε
- Έχετε δίπλα σας ινσουλίνη και το μηχάνημα μέτρησης.
- Μην ξεχνάτε κι ένα μπουκάλι νερό.
- Τα απογευματινά ή τα βραδινά snacks είναι επίσης πιθανόν ότι θα είναι απαραίτητα.
Είναι σημαντικό οι γυναίκες με διαβήτη που θηλάζουν να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κυμαίνονται συνεχώς, η ορμονική ισορροπία του σώματος μπορεί να επηρεαστεί. Τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της ζωής του μωρού σας, μπορεί να είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πριν και μετά το θηλασμό.
Τα καλά νέα είναι ότι έρευνα της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι ο θηλασμός βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά το σώμα σας να επεξεργάζεται καλύτερα την ινσουλίνη. Εάν είχατε διαβήτη κύησης, ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Προσοχή! Τα περισσότερα φάρμακα για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης, είναι ασφαλή για λήψη κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Οι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να επισκεφτούν έναν διαιτολόγο σχετικά με τον διαβήτη και το θηλασμό τους και να σχεδιάσετε μια υγιεινή διατροφή με τη σωστή ισορροπία υδατανθράκων και δόσεων ινσουλίνης. Οι ενεργειακές απαιτήσεις κατά την διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της γαλακτογονίας αυξάνουν κατά ~200 kcal, επιπρόσθετα του σχεδιασμένου διαιτολογίου εγκυμοσύνης.
Το ιατρείο μας παρέχει διαιτολόγο – διατροφολόγο στις έγκυες που επιβλέπουμε.