Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει την υγεία του μωρού σας ακόμα και μετά τη γέννησή του. Η διακοπή μπορεί να ήταν προσωρινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού όσες έγκυες το κόψανε ή το περιόρισαν στην εγκυμοσύνη, περιμένουν να γεννήσουν για να ξανακαπνίσουν όπως πριν.
Αν και όλη η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει, συνήθως το στρες και η κούραση που βιώνουν με τον ερχομό ενός παιδιού, αλλά και επειδή θεωρούν ότι με το τσιγάρο, χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης, καπνίζουν αμέσως μετά τον τοκετό.
Πριν αποφασίσετε να επανέρθετε στις παλιές συνήθειες σας, σκεφτείτε:
- τι σας προκαλεί να καπνίσετε
- τι σας προσφέρει το κάπνισμα
- πού να απευθυνθείτε για υποστήριξη για να σταματήσετε το κάπνισμα.
ώστε να μπορείτε να σκεφτείτε άλλους τρόπους αντιμετώπισης σε αυτές τις καταστάσεις.
Είναι σημαντικό να μείνετε χωρίς κάπνισμα μετά την απόκτηση μωρού. Το παθητικό κάπνισμα είναι ο καπνός που εισπνέει το μωρό σας όταν κάποιος καπνίζει κοντά του. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα μωρά και τα παιδιά επειδή έχουν λιγότερο καλά ανεπτυγμένους αεραγωγούς, πνεύμονες και ανοσοποιητικό σύστημα.
Το να μην καπνίζετε κοντά στο μωρό σας θα μειώσει τον κίνδυνο:
- σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)
- λοιμώξεις στο στήθος, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία
- βήχας και κρυολογήματα
- μηνιγγίτιδα
- μολύνσεις αυτιών
- λιγότερο συχνό και λιγότερο σοβαρό άσθμα (αν έχουν άσθμα).
Εκτός από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου καπνίζουν οι γονείς έχουν περίπου 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν από τα παιδιά που ζουν σε σπίτια μη καπνιστών.
Σε περίπτωση που θέλετε να θηλάσετε, να θυμάστε ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα μπορούν να εισέλθουν στο μητρικό γάλα σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού σας και να αυξήσει την πιθανότητα παθήσεων του αναπνευστικού.
Προσοχή: Δεν υπάρχει «ασφαλής» ποσότητα τσιγάρων που μπορείτε να καπνίσετε ανά ημέρα.